• Anasayfa
  • İletişim
More

    Dikkat Dağınıklığı

    Yetişkinlerde dikkat dağınıklığının olumsuz etkileri çeşitli mental egzersizler ve günlük planlamalar ile minimuma indirilebiliyor. Aynı yöntemler çocuklar için de oldukça etkilidir ancak çocuklar kendi başlarına bu tür önlemler alabilecek bilinçte olmayabilir. Ebeveynlerin çocuklara dikkat dağınıklığı ile yaşamayı öğretecek yönlendirmeler (birazdan bahsedeceğiz) yapabiliyor olması gerekir. Bu makalede,

    • Dikkat dağınıklığı nedir?
    • Dikkat dağınıklığı neden olur?
    • Dikkat dağınıklığı belirtileri
    • Dikkat dağınıklığı ilaçları
    • Dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı?
    • İlaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi ve destekleyici uygulamalar
    • Dikkat artırma yöntemleri (Dikkati geliştiren yöntemler)

    hakkında kolayca anlayabileceğiniz, bilimsel ve faydalı bilgilere yer verdik. Öncelikle problemi iyi tanıyalım:

    DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR?

    Fiilen veya zihnen bir işle meşgul olurken dikkati toparlayıp işe tam konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı denir.

    Dikkat EKSİKLİĞİ ise biraz daha farklıdır.

    DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?

    Belirtileri çok küçük yaştan itibaren gözlemlenen tanımlanmış bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ile birlikte görülebilir. Bu duruma DEHB; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu denir.

    Bu iki farklı tanımdan şu sonucu çıkarabiliriz: Dikkat dağınıklığı problemi olan bir kişi aynı dikkat testine, günün farklı saatlerinde girmiş olsa çok farklı sonuçlar alabilir. Örneğin, dikkat dağınıklığı olan kişi uykusunu almış, kahvaltısını yapmış, güzel bir pazar sabahında zihni açıkken dikkat testinden çok iyi sonuçlar alabilir. Dikkat eksikliği olan kişi ise günün hangi saatinde olursa olsun dikkat testi sonuçları değişmez (Genellikle ve ortalama).

    DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ

    Dikkat dağınıklığı her konuda değil; bazı konularda dikkati toparlayamama şeklinde görülür. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri ile yetişkinlerde dikkat dağınıklığı belirtileri birbirine yakın fakat sorumluluklar gereği biraz farklılık gösterir.

    • Çocuklarda, bazı derslerde çok iyi konsantre olunurken, bazı derslere dikkatini verememe şeklinde gözlemlenebilir. Çocukların dikkat dağınıklığı problemi yaşadığı dersler genellikle sevmedikleri derslerdir.
    • Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, verimli çalışamama şeklinde gözlemlenebilir. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde dikkat dağınıklığı yapılan işe olan isteksizlikten kaynaklanabilir.
    • İlk kez görüşülen bir insanın ismini hafızada tutamama; günler sonra tekrar görüşüldüğünde karşı tarafın simasını ayırt edememe gibi durumlar görülebilir.
    • Önemsiz dış uyaranlara karşı çok duyarlı olunması yine dikkat dağınıklığı belirtileri arasında yer alabilir. Örnek: Bir işle meşgul olurken sokaktan gelen araba gürültüsü, çocuk sesleri vb sesler ile işten kopma ve sesin geldiği yöne odaklanma.
    • Okuma veya dinleme esnasında konsantre olamayıp tam anlayamamak, tekrar okumak veya dinlemek zorunda kalmak
    • Sınavlarda basit hatalar yapmak ve bunlara benzer durumlar dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır.

    DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN NE YAPILMALI?

    Her dikkat dağınıklığı şikayeti için ilaç kullanımı gerekmez. İlaçlı dikkat dağınıklığı tedavisi için karar vermeden önce problemin düzeyine bakılır. Aşağıdaki maddelerde hem ilaçlı, hem de ilaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi süreçlerini paylaştık. Bununla birlikte dikkat dağınıklığına iyi gelecek uygulama ve davranışları da 1. 2. 3. maddelerde inceleyebilirsiniz.

    1. Motivasyon: (Yetişkinlerde genellikle maddi karşılığı olur. Çocuklarda ise başarmanın sonuçları anlatılır ve her defasında takdir edilir). Dikkat dağınıklığı olan kişilerin ilgisiz kaldıkları alanla ilgili motive edilmeleri büyük oranda dikkat dağınıklıklarını azaltacaktır
    2. Yazılım destekli uygulamalar: Dikkat dağınıklığına iyi gelen akıllı teknolojilerden destek alınabilir.
    3. Dikkat Güçlendirme Uygulaması: Dikkat potansiyelini arttırmaya yönelik egzersizler sunan Dikkat Güçlendirme Uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında dikkat potansiyelinin arttırılmasına yardımcı olabilir.
    4. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve spor yapmak: (Eksikliğinde dikkat dağınıklığı belirtilerinin arttığını gözlemlemeniz olasıdır)
    5. Psikolog rehberliğinde terapi vb süreçlere dahil olmak: (ilaçsız dikkat dağınıklığı tedavisi)

    Benzer Yazılar

    0BeğenenlerBeğen
    0TakipçilerTakip Et

    Son Yayınlar

    Kuantum Drama Aile Dizilimi Nedir?

    Psikolojide sistemik yaklaşım denilen ve aile diziminin çıkış noktalarından birisi olan bakış açısı kişiyi tek başına bir birey olarak algılamak yerine daha...

    Dikkat Dağınıklığı

    Yetişkinlerde dikkat dağınıklığının olumsuz etkileri çeşitli mental egzersizler ve günlük planlamalar ile minimuma indirilebiliyor. Aynı yöntemler çocuklar için de oldukça etkilidir ancak...

    Kategoriler